14.2.10

Εκπομπή στον ΣΚΑΙ 100.3 για το Διαδίκτυο, με συμπαρουσιαστή.. εμένα

27 Ιανουαρίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ένα e-mail φθάνει στο mailbox μου. Το mail αυτό είναι από τον Κωνσταντίνο Λαβίθη, τον παρουσιαστή της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ανεμολόγιο" στον ΣΚΑΙ 100,3. Το mail αυτό, είχε έρθει με αφορμή ένα δικό μου μήνυμα προς τον Κώστα, στο οποίο του πρότεινα να γίνει μια εκπομπή για το Διαδίκτυο και κάποια συγκεκριμένα θέματα γύρω από αυτό. Η απάντηση και η πρόταση που ήρθε μετά από λίγες μέρες, ήταν όχι μόνο να γίνει η θεματική βραδιά, αλλά και πώς αυτή θα την κάνω.. εγώ.


Ανεμολόγιο στον ΣΚΑΙ ακούμε Κυριακή με Παρασκευή, 12-5 το βράδυ. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η εκπομπή είναι συγκεκριμένος. Κάποιες μέρες υπάρχει θεματική, κάποιες άλλες όχι. Ακροατές παρεμβαίνουν είτε τηλεφωνικά είτε μέσω μηνυμάτων και αναφέρουν την γνώμη τους. Η Τρίτη όμως είναι μια διαφορετική μέρα. Κάθε Τρίτη, εδώ και μερικές εβδομάδες, ο παρουσιαστής της εκπομπής. Κωνσταντίνος Λαβίθης, καλεί έναν ακροατή στο στούντιο για να θέσουν ένα θέμα προς συζήτηση. Θέμα που ο ακροατής, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γνωρίζει. Το mail που έλαβα λοιπόν, μου έδινε αυτή τη δυνατότητα: να πάω στον ΣΚΑΙ και να συμπαρουσιάσω μια ραδιοφωνική εκπομπή, για ένα βράδυ.

9 Φεβρουαρίου. Φτάνω στον ΣΚΑΙ, αφήνω την ταυτότητα στην είσοδο (απαραίτητα μέτρο για την ασφάλεια του σταθμού φαντάζομαι) και ανεβαίνω με το ασανσέρ στον πρώτο όροφο. Φτάνω στα ενδότερα, στην καρδιά του ραδιοφωνικού ΣΚΑΙ. Στην αρχή γραφεία, μετά γραφεία και υπολογιστές. Δίπλα ένα δωματιάκι με το τηλεφωνικό κέντρο. Ο Κωνσταντίνος βρίσκεται σε έναν από τους υπολογιστές, διαβάζοντας mail ακροατών από την προηγούμενη ή και την ίδια μέρα. Μετά τις πρώτες συστάσεις, ξεκινάει μια συζήτηση όσον αφορά το τι θα αναφερθεί στην εκπομπή. Τα θέματα που έχω σκεφτεί πολλά, κάποια από αυτά τα έχω καταγράψει σε 2-3 φύλλα χαρτιού. Τα βασικά; Ελευθερία λόγου στο Διαδίκτυο. Ιδιωτικότητα και προστασία αυτής στο Διαδίκτυο. Ισότητα στην πρόσβαση. Η ώρα φτάνει 12 και κάτι, πέφτει το σήμα της εκπομπής (με τον λύκο), περνάμε δύο βαριές πόρτες και μπαίνουμε στο στούντιο.

Τέσσερα μικρόφωνα μπροστά μου, όσα και οι θέσεις των φιλοξενούμενων που μπορούν να βρεθούν ταυτόχρονα στο στούντιο. Οθόνες μπροστά μας, άλλες με πληροφορίες, άλλες με ζωντανή τηλεόραση. Λίγο πιο πίσω, ο απαραίτητος ηχολήπτης με τα μηχανήματα, τους υπολογιστές και τις κονσόλες του. Ένα κόκκινο φως ανάβει, στον τοίχο και στα μικρόφωνα, κάτι που σημαίνει ότι είμαστε στον αέρα. Στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού με την μεγαλύτερη ακροαματικότητα και ενός από αυτούς που μέσω live stream μπορούν να ακουστούν σε όλη τη Γη.

Ακροατές βγαίνουν στον αέρα, τα μηνύματα τους καταφθάνουν σε μια οθόνη μπροστά μας και εγώ κάνω σήμα στον ηχολήπτη όποτε θέλω να μου "δώσει αέρα" και όποτε θέλω να μου πάρει. Στα διαλείμματα και στις ειδήσεις, βγαίνουμε εκτός στούντιο, οπότε και μπαίνει η σχετική δημοσιογράφος για να πει τους τίτλους ή το δελτίο. Η εκπομπή εξελίσσεται ομαλά, ακροατές βγαίνουν στον αέρα, τοποθετούνται στα θέματα που έχουν τεθεί, στέλνουν μηνύματα και mail πάνω σε αυτά και γενικώς φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο. Θα ακουστούν απόψεις κάθε είδους. Θα ακουστούν όμως. Και αυτό είναι καλό.

Η εκπομπή φτάνει στο τέλος γύρω στις 5 το πρωί. Εμπειρία διαφορετική και μοναδική. Δεν μπορείς να την ορίσεις με λέξεις όπως "καλή" και "κακή". Το να είσαι στο στούντιο και να κάνεις μια ραδιοφωνική εκπομπή, είναι από μόνο του εμπειρία. Το να είσαι όμως στο στούντιο μιας εκπομπής που ακούς πολύ συχνά, δίπλα σε έναν άνθρωπο που ακούς σχεδόν κάθε μέρα, είναι ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία. Εμπειρία είναι επίσης το να βρίσκεσαι σε ένα ΜΜΕ και να δεις πώς λειτουργούν οι επαγγελματίες του χώρου, ειδικά σε τέτοιες "άγριες" ώρες και ειδικά όταν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο.

Κώστα, ευχαριστώ για την πρόκληση και την ευκαιρία.

Μπορείς και εσύ να δηλώσεις συμμετοχή, στέλνοντας σε 2-3 γραμμές το θέμα που θα ήθελες να παρουσιάσεις στο e-mail cl at skairadio dot gr (το mail του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Λαβίθη).
 
 
djdb.me ©2010. Υπό CC άδεια. Template by Diovo.com, επανασχεδιασμένο απο djdb