6.3.10

Δημοτικές πλατείες = τραβεστί γήπεδα ποδοσφαίρου με πάπιες

Του δίναν γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια" λέει μια παροιμία. Και αυτό ακριβώς σκοπεύω να κάνω σε αυτό εδώ το κείμενο. Στην περίπτωση μας, ο γάιδαρος θα είναι οι πλατείες. Μεγάλες ή μικρές πλατείες που κατασκευάζονται σε διάφορους δήμους. Δεν μιλάω για αυτές που υπάρχουν εδώ και χρόνια. Κυρίως αναφέρομαι σε αυτές που φτιάχτηκαν τα τελευταία 5-10 χρόνια. Σε αυτά τα "μοντέρνα δημιουργήματα", παρατηρεί κανείς ένα πράγμα: την έλλειψη δέντρων. Αν κοιτάξεις παλαιότερες πλατείες, διαπιστώνεις την ύπαρξη πολλών δέντρων. Τα τελευταία χρόνια, τα δέντρα αυτά έχουν δώσει την θέση τους στο γκαζόν. Για κάποιο λόγο, οι κατασκευαστές έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν τεράστια παρτέρια από γκαζόν, χωρίς να βάλουν πουθενά κανένα δέντρο. Και αν βάλουν, θα είναι 1-2 κάπου στο παρασκήνιο, για να θυμόμαστε πως είναι.


Ποιο είναι το πρόβλημα τους; Γιατί οι παλιές πλατείες είναι γεμάτες από δέντρα (με ορισμένες από αυτές να μπορούν να χαρακτηριστούν "μικρά δάση") και οι καινούργιες είναι γεμάτες από γκαζόν, με μερικά διάσπαρτα δέντρα και θάμνους, σαν να θέλουμε να μετατρέψουμε κάθε πλατεία σε γήπεδο ποδοσφαίρου; Αν θέλετε κύριοι να φτιάξετε γήπεδα ποδοσφαίρου, φτιάξτε γήπεδα πδοοσφαίρου. Αν θέλετε να φτιάξετε πλατείες, φτιάξτε πλατείες. Όχι τεράστια παρτέρια από γκαζόν που θέλουν μετά και το άπειρο νερό για να συντηρηθούν. Νερό το οποίο έρχεται από αυτόματα ποτιστήρια, τα οποία δεν κλείνουμε ποτέ, δημιουργώντας έτσι μικρές λιμνούλες στις οποίες άνετα θα κολυμπούσαν πάπιες. Αυτό που φτιάχνουμε λοιπόν δεν είναι πλατείες ή πάρκα αναψυχής αλλά προχειροφτιαγμένα (τραβεστί) γήπεδα ποδοσφαίρου με πάπιες.

Που φτάσαμε. Να φτιάχνουμε πλατείες χωρίς δέντρα και να χαλάμε τόνους νερό για να ποτίσουμε το γκαζόν τους. Και να πέφτω εγώ τώρα θύμα τις παροιμίας "του έδιναν γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια". Ε ναι. Αν τον θέλω για να μασάει το γκαζόν από την κοντινή πλατεία, πρέπει να έχει γερά δόντια.
 
 
djdb.me ©2010. Υπό CC άδεια. Template by Diovo.com, επανασχεδιασμένο απο djdb